DRAMATIČNO PROTIV HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA

Jun 19, 2018

Deklaratorni cilj donošenja tzv. Lex Agrokora bio je spašavanje sistemski važnog društva i nacionalnog gospodarstva u cjelini. U stvarnosti, međutim, cilj je bio konfiskacija (otimanje) privatne imovine.

U čitavom ovom postupku vezanom za Agrokor, isprepliću se interesi različitih dionika. Potpuno je legitimno i logično da se različite grupe investitora žestoko bore za zaštitu svojih interesa. Primjerice, kada su susjedne države, Slovenija, Srbija i BiH, vidjele što Vlada RH radi, odmah su zaštitile interese svojih državljana. Ne samo to, već je i ruska diplomacija zaštitila interese svojih investitora, jednako kao i američka diplomacija interese svojih investitora! Postavlja se, međutim, logično pitanje, čije to interese štiti Vlada RH, zalažući se, gotovo pod svaku cijenu, za trenutno predloženu nagodbu?

Moglo bi se mnogo teza i pitanja postaviti pred hrvatsku javnost, a unutar toga i raznim interesnim društvenim skupinama. No, iako vrlo malo, još uvijek ima vremena da politika izdefinira taj interes i da se za njega izbori, budući da je upravo politika oduzela to pravo vlasnicima Agrokora. Takozvanom „nagodbom” Vlade RH, naime, brišu se sadašnji vlasnici (većinski i mali).

Izvanredna uprava u čitavom procesu restrukturiranja nije radila niti u interesu društva, niti u interesu vlasnika. Lex Agrokor su i napisali upravo na način da se društvo otme vlasnicima, pokrade i na kraju likvidira. Sve je rađeno u interesu jedne skupine vjerovnika koji su postali vjerovnici Agrokora špekulativnim poslovima i na temelju povlaštenih informacija, odnosno tek kada se znalo da će Država intervenirati u Agrokor donošenjem Lex Agrokora. Drugi vjerovnici koji se predloženom nagodbom favoriziraju u odnosu na domaće vjerovnike, sada dobivaju tu poziciju samo kako bi se mogla izglasati ova nezakonita i nepravična nagodba.

Kod zakonitih i financijski uravnoteženih restrukturiranja eventualna promjena vlasničke strukture rezultat je smislenog i održivog plana restrukturiranja (nagodbe), sporazumno postignutog među ključnim sudionicima (dioničari, vjerovnici i društvo). U zakonitim restrukturiranjima nema prisilnog oduzimanja vlasništva i promjene vlasničke strukture. To se može dogoditi samo i isključivo na principu dobrovoljnosti i dogovora između postojećih dioničara, vjerovnika i eventualnih novih strateških ili financijskih investitora.

Čitav postupak izvanredne uprave od samog donošenja Lex Agrokora do izrade predložene nagodbe, vođen je suprotno svim ovim principima i postojećim zakonodavnim rješenjima. Samo s jednim ciljem – otimanjem i rasprodajom Agrokora.

Predložena nagodba nema niti ocjene učinka ove nagodbe na:a) državni proračun (očekuje se smanjenje poreznih prihoda), b) poslovanje oštećenih vjerovnika i dioničara, c) tužbi svih oštećenih (vlasnika i dr.) na državni proračun.

Agrokorova Izvanredna uprava (čitaj Plenković) nije dobila mandat za prodaju Agrokora, već za zaštitu od stečaja, restrukturiranje i, ako je potrebno, nagodbu. Prodaja je ipak mandat vlasnika. Kako bi opravdali želju za prodajom (čitaj pljačku), morali su ishoditi (čitaj narediti) mišljenje revizora, koji je izradio procjenu imovine po likvidacijskoj vrijednosti. Jesu li svi involvirani svjesni kriminala i štete i koju su učinili?!?

DALI SU OVO NACIONALNI INTERESI ???

Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora „očuvanje zaposlenosti“, budući da se već sada broj zaposlenih smanjio za oko 5000!!!

Dalić, Dolički, Peruško tražili, pritiskali, prijetili direktorima Agrokorovih kompanija da knjiže protuzakonito i otjeraju firmu u bankrot, stečaj (insolventnost). 

Jedan od glavnih argumenata za otimanje Agrokora je bio “da se spriječi stečaj” ! Sada nevjerojatni pritisci na menadžmente Agrokorovih društava (kompanija) da u knjigovodstvu proknjiže protuzakonito kako bi društvo doveli u insolventnost (što je krivično djelo).
Agrokor d.d. matičnu firmu su već pripremili za stečaj, sve na kriminalan način!

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je!

Vlasnik Agrokora postaje po odluci Vlade HR - Nizozemska zaklada.

Da li je to domoljubna borba za nacionalne interese Vlade RH, HDZ, koalicijskih
partnera?

Agrokor postaje nizozemska kompanija, vlasništvo Nizozemske administrativne zaklade, pitanja: razvoja, investicija, poreza, zaposlenosti, raspolaganje vlasničkih udjela obavljati će se po nizozemskim zakonima i dr. Sva kontrola odlazi van Hrvatske!



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS