INTERNACIONALNA SKUPINA ZA NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE AGROKORA

Aug 31, 2018

Nakon višemjesečnog istraživanja odnosa među glavnim akterima otimanja i pljačke Agorkora, pred Vama je cjelovita analiza i mreža sudionika uključenih u zasigurno največu pljačku u ovom dijelu Europe, ikada.

Razumijevanje događanja i razmjera kriminala u slučaju otimačine Agrokor ima dvostruko, zapravo višestruko ispreplitanje, među-ovisnosti, kako u načinima i metodama djelovanja, tako i u interesnim grupama koje su u ovu zločinačku operaciju bile uključene, ili koje su još uvijek u tom procesu nazočne.

S jedne strane to su internacionalne skupine za neprijateljsko preuzimanje Agrokora nazovimo je „GRUPA X“ kojučine istovremeno strani subjekti, osobe, tvrtke i fondovi, te domaće osobe i tvrtke, uključujući najznačajnije državne dužnosnike Republike Hravtske. Svi su oni bili, još od davnih dana, međusobno povezani s ciljem preuzimanja Agrokora, kroz insajdersko djelovanje, u stravičnoj suprotnosti sa zakonima HR i EU. Aktivnosti koje su inače vrlo oštro sankcionirane u međunarodnim pravnim regulativama, posebice u anglosaksonskom pravu, i iznad svega, u ovoj domeni posebno rigoroznom, američkom zakonodavstvu. 

Međutim, kako bismo ispravno sagledali stvari, ovaj dokument se usredotočuje prije svega na međusobnu povezanost, odnosno način cirkulacije informacija, “plana“ i dokumentacije vezane za političko-interesno povezivanje za preuzimanje Agrokora, koji se nalaze u dosad neviđenim suprotnostima sa pozitivnim zakonima, pa i Ustavnim odredbama RH.   

Spomenuta GRUPA X  bila je organizirana kao grupa za preuzimanje Agrokora uz pomoć dvojakih vrsta insajderskih skupina te pravno nedozvoljenih kolanja povjerljivih informacija:

- iz samog Agrokora;

- iz političkih krugova odnosno resornih dužnosnika Republike Hrvatske i njihovih „agenata“ (osoba, koji su neformalno konzumirali državne ovlasti, tijekom pisanja samog Lex Agrokora).   

U svom hodogramu prema zacrtanom cilju, GRUPA Xje izvršila niz vrlo teških kaznenih djela, protivnih pozitivnim zakonima RH, kako bi došlo do realizacije ovog cilja. 

Središnjica kontakata unutar ove GRUPE X čija suradnja, odnosno prethodno vrlo snažni razvijeni interesni kontakti,  okupljeni su oko tri čvrste, temeljne točke:

 1. tvrtke HETA ASSET RESOLUTION(u daljnjem tekstu „HETA“ ),  koja  je dio propale austrijske HYPO ALPE ADRIA GRUPE, koja se bavi pravnim slijedom i prodajom te restrukturiranjem kredita, koji su neplaćeni i osigurani na različitoj imovini po regiji CEE (centralne i istočne Europe);
 2. tvrtke CAIB AG– investicijske banke koja je operirala u našoj regiji dugi niz godina, prije nego je prestala postojati i bila preuzeta od strane jedne druge bankarske institucije, grupe Hypo Vereinsbank u lipnju 2010.
 3. umreženih interesa oko Borislava Škegre.

 

Brojni kadrovi iz CAIB AG pronašli su svoje profesionalno utočište upravo oko same HYPO ALPE ADRIA GRUPE, a potom istim slijedom kod HETA, te su samo „prešli“ u tvrtku, koja je proizvela neke od najvećih poslovnih izopačenosti i skandala u ovom dijelu svijeta.   

HETA okuplja i uključuje sljedeće osobe i tvrtke koje možemo nazvati „HETA MREŽOM“:

 • KNIGHTHEAD CAPITAL MANAGEMENT LLC , New York, („KNIGHTHEAD“)
 • ITHUBA CAPITAL, Beč („ITHUBA“)
 • VLADIMIR BOŠNJAK, financijski savjetnik,
 • KIRKLAND & ELLIS, internacionalni odvjetnički ured („KIRKLAND“) - #
 • HOULIHAN LOKEY, investicijska banka, New York („HOULIHAN“) - #
 • SC LOWY, investicijska banka iz Hong Konga i Londona  
 • PRICEWATERHOUSECOOPERS (PwC) – tvrtka za računovodstveni audit #

CAIB okuplja i uključuje sljedeće osobe, koje možemo nazvati „CAIB MREŽA“:

 • VLADIMIR BOŠNJAK,
 • WILLHELM HEMETSBERGER
 • BRANIMIR BRICELJ
 • ANTE RAMLJAK, te Texo Management kao pravno lice, za koje radi Ante Ramljak („TEXO“)
 • IRENA WEBBER

Dakako, treba se pri tome prisjetiti da neke pravne osobe označene sa znakom #, imaju funkciju „savjetnika“ ili „tehničke podrške“, za realizaciju određenih planova, te djelovanja u preuzimanju Agrokoru, ali se ne isključuje prisustvo namjere, odnosno znanja za pojedine planove, te razmjene insajderskih informacija između glavnih učesnika, što će se tijekom vremena pokazati kao neosporna insajderska činjenica. 

HETA mreža je niz godina funkcionirala vezano za kredite koji su bili predmet prodaje kao i reorganizaciju HETA grupe. Nije potrebno posebice pojašnjavati, da je vezano za HETA mrežu, ovdje susrećemo sa neprijepornim činjenicama, a to su:

 • VLADIMIR BOŠNJAK bivši član upravnog odbora HETE i to od od 2011.g. do svibnja 2016. godine.[1]
 • KNIGHTHEAD je vlasnik obveznica, odnosno pregovara vezano za dogovor oko restrukturiranja HETE u relevantnim periodima 2014-2016, dok je Vladimir

Bošnjak član upravnog odbora HETE.[2]

 • ITHUBA je tvrtka savjetnik Agrokora, - koju je u poslovni odnos doveo Ante Ramljak, a koju vodi Willhelm Hemetsberger, bivši šef CAIB-a, i šef svim članovima tzv. CAIB grupe – Vladimiru Bošnjaku, Anti Ramljaku, Branimiru Bricelju i drugima...).[3]
 • ITHUBA CAPITAL se također nalazi među savjetnicima austrijske Vlade vezano za slučaj HETA[4]
 • SC LOWY  (koja je manja investicijska kuća specijalizirana za kreditne poslove i tzv „specijalne situacije) iz Londona[5] je radio za HETU vezano za prodaje određenih performing i non-performing kreditnih portfolija, pri čemu su kontakti bili Fabrice Quinet i Nataša Pajić[6] U isto to vrijeme Vladimir BOŠNJAK je član upravnog odbora HETA, a Willhelm HEMETSBERGER preko ITHUBE "savjetuje" Vladu Austrije po istoj stvari.  
 • Što nam ova saznanja kažu i snažno upozoravaju, upadaju u oči - da zapravo u slučaju Agrokora, nema slučajnosti, jer u paralelizmu već posluje jedna čvrsto umrežena skupina KNIGHTHEAD, SC LOWY, ITHUBA i VLADIMIR BOŠNJAK.
 • KIRKLAND & ELLIS su kreatori projektaAISLE DUTCH TOP CO  – projekta koji je bio okosnica Nagodbe u Agrokoru i koji je ponuđen staroj upravi Agrokora, i to baš preko LEA PLANKA stručnjaka za restrukturiranje iz ureda KIRKLAND & ELLIS iz Münchena, koji poslije dolazi zastupati prvo staru upravu Agrokora i radi sa Vladimirom BOŠNJAKOM, CVITANOM i Ivanom CRNJCEM.  Međutim, LEO PLANK i KIRKLAND & ELLIS su zastupali također i KNIGHTHEAD.  I to upravo u predmetu pregovora sa Vladom Austrije i to savjetnicima ITHUBA (WILLHELM HEMETSBERGER) vezano za HETU[7].  

HOULIHAN je također radio na HETA poslovima, a doveden je od strane IVANACRNJCA (prihvaćeno od I.Todorića) u Agrokor[8]. Osoba za vezu je bio Gjis de Reuver Izvršni Direktor HOULIHAN LOKEY’S FINANCIAL RESTRUCTURING GROUP iz Londona.

 • PRICEWATERHOUSECOOPERS je u ulozi savjetnika i revizora čitavo vrijeme radio za HETA u prodaji različitih portfolia[9]PwC istovremeno radi bilancu Agrokora za Izvanrednu Upravu, ne potvrđuje njihove brojeve, ali daje pozitivno mišljenje.  

Zaključak koji se nameće je, da je stvorena jedna muljatorska zločinačka grupa, koja je sudjelovala u brojnim kontroverznim poslovima, aferama vezanim uz HYPO ALPE ADRIA GRUPU, kasnije sumnjivu trgovinu kreditnim portfolijima HETE, koja je onda samo prenijela svoju uigranu kriminalnu šprancu i na Agrokor.