PLENKOVIĆU, DALIĆ IZJAVILA: MOGUĆE DA ĆE NAS PRETEĆI I BUGARSKA

Jan 04, 2019

Poštovani čitatelji,

hrvatske vladajuće strukture, posebno Plenković, gotovo svakodnevno priča o ekonomskim i političkim "uspjesima" Vlade RH u 2018. Evo Što o tome kaže najodgovornija osoba u Vladi RH za taj isti period.

Tko laže - Plenković ili Dalić?

U svojoj knjizi “Agrokor slom ortačkog kapitalizma” st. 10, Martina Dalić piše:

“Hrvatska je nezadovoljna svojim ekonomskom položajem. Posebno je nezadovoljna sto gubi korak s drugima, gubi bitku usporednih odnosa. Moguće da će nas preteći i Bugarska. Nešto tu očito nije u redu s ekonomskim i društvenim menadžmentom.”

Ja sada postavljam pitanje, a tko onda laže? Da li je to Martina Dalić, ista koja je zadnje dvije godine vedrila i oblačila ekonomskom i društvenom zbiljom Hrvatske ili Plenković sa svojim ortacima ?

Činjenice ukazuju, kao što ćete vidjeti, da ipak laže Plenković.

Mora se uzeti u obzir da je Dalićkin mentor Borislav Škegro od 1992.g. član savjeta HNB-a, a od 1993.g. do 2000.g. član VladeRH. Zapravo, bio je na čelu ekonomskoga tima koji je usmjerio i utemeljio ekonomski pravac RH. Dok je Martina Dalić od 1995.g. s kratkim prekidom obnašala odgovorne ekonomske funkcije u RH. Kako su njih dvoje nerazdvojni tandem može se kazati da su B. Škegro i M. Dalić sa svojim ortacima kreatori ekonomske politike Republike Hrvatske od uspostave države do danas.

Ponukan time odlučio sam Vam brojkama prikazati kako taj uspjeh doista izgleda:

Uzimimo samo za primjer BDP, odnosno bruto domaći proizvod ili sve finalne proizvode i usluge koji se proizvedu u Hrvatskoj, i usporedimo ga s BDP-om zemalja članica EU kojima Hrvatska pripada:

BDP mjeri gospodarsku aktivnost, odnosno uspješnost gospodarstva, pa time i makroekonomskih politika.. Što je gospodarstvo jače, bolji je i standard građana jer je veća proizvodnja, veći je izvoz, investicije rastu, zaposlenost je veća, veća je potrošnja, porezi su manji … Osim trenutnog iznosa BDP-a, jako je važan trend rasta ili pada i tu je od Republike Hrvatske lošija jedino Grčka, koja ionako ima puno veći BDP od RH. Sve države svijeta koristile su proteklo razdoblje povoljnoga ekonomskog okruženja za sto snažniji rast svog BDP-a (odnosno gospodarske aktivnosti mjerene prvenstveno rastom investicija i domaće potražnje te izvoza), a RH se tek može pohvaliti da se zadužila po nešto nižim kamatnim stopama. Da bi bio dugoročno konkurentan, moraš biti bolji od drugih, kada pretežno svi rastu, treba rasti više od drugih a kada pretežno svi padaju, treba padati manje od drugih.

1. Rast BDP-a u Republici Hrvatskoj u 2017. godini je 2.8%. i s time se Plenković HVALI?! U Poljskoj je 5.1%, Mađarskoj 4.8%, Sloveniji 3.8% sa njihovih početnih pozicija koje su ionako daleko ispred RH …
2. Smatra se da stopa rasta BDP-a mora biti barem 3% kako bi se održala postojeća razina konkurentnosti gospodarstva
3. Po visini BDP-a RH je trenutno 27. zemlja od 28 zemalja EU, jedino je Bugarska iza RH, ali Bugarska snažno raste i pitanje je trenutka kada će preteći RH.
4. Od RH su dakle bolje Rumunjska, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, sve one zemlje koje su se nekada sanjale biti razvijene kao RH…….

Kako gospodarska aktivnost nikada ne staje (nema ljetne i zimske stanke), svake godine ponovno se trči i zemlje se međusobno natječu koja će od 28 država biti prva na cilju! RH je tek 27., a uskoro će s Plenkovićem na čelu biti zadnja!

TO JE ISTINA A NE ISPRAZNE PRIČE,MANIPULACIJE I LAŽI

Evo neke brojke:

- pokrivenost uvoza izvozom je samo 52%
- tržišta kapitala i sam CROBEX su na najnižim razinama u povijesti i povjerenje investitora praktički ne postoji.
- prema posljednjim istraživanjima smo i nejneinovativnija zemlja,
- Doing business ljestvica - pali za 18 mjesta.
- po ekonomskim slobodama smo na 92 mjestu u svijetu

U prilogu (TABLICA 1) prikazuje listu EU zemalja po BDP-u po glavi stanovnika (“List of EU countries by GDP per capita”), koja ukazuje na tragičnu poziciju hrvatskog gospodarstva i građana u odnosu na druge europske države.

SVJETSKI gospodarski forum objavio je rezultate "Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2017.-2018.“

Eurostat otkrio uzrok propasti Hrvatske: Uhljebi troše 50 % više nego u ostatku EU

KONKURENTNOST HRVATSKE

TABLICA KONKURENTNOSTI HRVATSKE I USPOREDNIH ZEMALJA EU

KORUPCIJA:

Uz ekonomsko uništavanje, jedina ljestvica na kojoj nas Plenković i ortaci ozbiljno "dižu" jest globalni Index korupcije. Tu se grčevito bore za sam vrh.
Hrvatska je po korupciji na visokom četvrtom mjestu u SVIJETU.

Prema dobivenim rezultatima, u jugoistočnoj Europi, Hrvatska je u samom vrhu po korumpiranosti. Kao zemlja u kojoj je primanje mita česta praksa u poslovnom svijetu, našli smo se na visokom četvrtom mjestu.

Poražavajući podatak je da većina hrvatskih menadžera problem korupcije vidi kao vrlo raširen. Slijede nas Slovenci i Bugari na 8. i 13. mjestu na listi.

Umjesto toga, svjedoci smo nepostojanja vladavine prava, javne korupcije koja je dosegla gadljive razine, rastakanja nacionalnih vrijednosti, rasprodaje i čerupanja gospodarske supstance, što će dovesti do potpunog raspada svih mehanizama upravljanja nacionalnim potencijalima. Hrvatska vene i ovim tempom nestaje poput bolesne biljke.



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS