POKRENUTA MEĐUNARODNA ARBITRAŽA U WASHINGTONU : Izjava za medije

Mar 12, 2020

                                                                                          Adria Group B.V.
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam, Nizozemska

poštanska adressa P.O. Box 99
1000 AZ Amsterdam, Nizozemska

datum: 12. ožujak 2020.
interni broj dokumenta: NL 1100000
predmet: Izjava za medije

Dana 14. veljače 2020. godine, nizozemske holding kompanije Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. započele su arbitražni proces protiv Republike Hrvatske ispred Međunarodnog suda za rješavanje investicijskiih sporova („ICSID“) u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu. Dana 02. ožujka 2020. godine, ICSID, koji funkcionira pod okriljem Svjetske banke, registrirao je Zahtjev za arbitražu i otvorio spor pod brojem „ICSID Case No. ARB/20/06.” Arbitražni tribunal će biti konstituiran uskoro.

Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. direktno ili indirektno posjeduju ili drže u vlasništvu 95.52% dionica hrvatske kompanije Agrokor d.d. („Agrokor“). S aktivnostima koje se protežu od agrikulture do hrane i pića, maloprodaje, razvojne trgovine i hotelijerstva, početkom 2017. godine Agrokor je zapošljavao preko 60.000 ljudi u Republici Hrvatskoj i regiji, te bio procijenjen od strane vodećih svjetskih investicijskih banaka na više milijardi dolara.

Kroz niz tajnih radnji i činjenja, izvršenih od strane takozvane „Borg Grupe“, u režiji, pod nadzorom i kontrolom najviših nositelja državne vlasti u Republici Hrvatskoj, Agrokor je stavljen pod izvanrednu upravu dana 10. travnja 2017. godine, a sve na osnovu lažnih navoda, ucjena,  pritisaka  i izmišljenih razloga. Kao direktna posljedica državnog  progona,  Agrokor je bio lišen svoje vrijednosti bez opravdanog razloga od strane Republike Hrvatske. Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. su nedavno došli u posjed dokumenata koji dokazuju i svjedoče o protupravnom oduzimanju imovine orkestriranom od strane najviših nositelja državne vlasti u Republici Hrvatskoj, kao što je detaljno izloženo u Zahtjevu za arbitražu.

Radnje Republike Hrvatske su efektivno dovele do eksproprijacije imovine i prava nizozemskih dioničara u Agrokoru. U skladu s bilateralnim investicijskim ugovorom zaključenim između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske dana 28. travnja 1998. godine, a koji je stupio na snagu dana 01. lipnja 1999. godine [https://investmentpolicy.unctad.org/international-investment-agreements/treaty-files/879/download] investicije stranih entiteta ne smiju biti lišene svoje vrijednosti, kako direktno tako i indirektno, niti je dozvoljeno stavljati investicije stranih entiteta pod mjere koje imaju ekvivalentan efekt izuzev u usko definiranim izuzecima. Nadalje, sve navedene investicije moraju biti zaštićene fer i pravičnim tretmanom, kao i potpunom pravnom sigurnošću i zaštitom.

S obzirom na to da se "Borg Grupa" povezala s najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske, te u režiji, pod nadzorom i kontrolom istih poduzela radnje protupravnog otuđenja glavne regionalne kompanije Agrokor bez pravične naknade za tako izazvanu eksproprijaciju, Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. su primorani tražiti pravdu pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Washingtonu, u skladu s međunarodnim pravom.



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS