VRIJEME JE ZA ALTERNATIVNU NAGODBU

Jun 12, 2018

Postupak koji se u Agrokoru vodi u okviru Lex-a napravio je neprocjenjivu štetu kompaniji ! Želim upozoriti da se problemi neće riješiti pregovorima, otpisima i sličnim metodama. Treba riješiti uzrok problema i naći zdravo rješenje.

Postoji odličan novinski članak koji izravno upućuje na jedan od glavnih uzroka poslovnih problema Izvanredne uprave Agrokora. Iznijete su činjenice koje govore o tome kako 76 najuglednijih banaka danas vide mogućnost financiranja Agrokora, a izrečene ocjene su najrazornija kritika restrukturiranja koncerna u postupku Lex Agrokora. Jednostavnim rječnikom: - loše vođen posao, - loši poslovni rezultati snižen EBITDA i novčani tijek - nepovjerenje u Agrokor te politički i pravni rizik za Hrvatsku.

Plenković je oteo Agrokor i onda nakon par dana slao ovakve poruke : „Novo povjerenje u Agrokor “, „Banke stoje u redu“ i tome sl. A danas Plenkoviću nitko neće dati kredit, pa čak niti njegov partner Wagner ispod 15%. I to novac koji je dobrim dijelom zaradio temeljem odluke Vlade na transakcijama uz povlaštene informacije .

Sve ovo su toliko snažne činjenice da razaraju!

Međutim, što znači vrijednost kompanija Agrokor u ovakvome stanju? Što znači POZICIJA za dionike „ nagodbe“ koju forsira Plenković ?

Pozicija je nepovoljna zbog: Oštećenja nekoliko tisuća dionika, osim nekolicine kojoj se je pogodovalo na potpuno protuzakonit način. Sam model kojim se želi sprovesti „nagodba“ – te takozvani Entity Priority Model je nepovoljan za dugoročan opstanak Agrokora.

Pozicija nepovoljna zbog: Agrokor Izvanredna uprava je nestručna, nekompetentna za vođenje poslovanja i restrukturiranja, u 14 mj. nanijela značajna oštećenja najvažnijim industrijama Agrokora, snižen EBITDA i novčani tijek u odnosu na plan, izgubila (uništila) prihod od prodaje (što znači izgubila tržište ) oko 1milijardu EUR. Imamo razarajuće vođenje poslovanja i restrukturiranja.

Pozicija je nepovoljna i zbog toga što je:

  1. Agrokor Izvanredna uprava nestručna, nekompetentna za BUDŽETIRANJE.
  2. Kako se BUDŽET 2016-2021 g. morao još i prilagoditi zahtjevima financijskog modela izradio se „ plan održivosti ze Agrokor“ koji je SRAMOTA, a ne budžet. U potpunosti je, u baš svim elementima , nerealan! Taj dokument ne može nikako biti temelj izračuna vrijednosti i održivosti poslovanja u budućnosti.
  3. Potpuno nepotrebno novo zaduženje Agrokora sa „ Roll-up“ kreditnim ugovorom, giljotine koji visi nad kompanijom.
  4. Političkog i pravnoga rizika vezanoga uz Republiku Hrvatsku (čitaj Plenkovića).

Kada se uzme u obzir da je čitavi proces Izvanredne uprave Agrokora u potpunosti pravno kontaminiran, sa čitavim nizom protupravnih radnji koje su i javno poznate , samo je jedan zaključak:

Danas je i više nego zrelo vrijeme za alternativnu nagodbu!



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS