ZAŠTO ROLL-UP U STVARI NIJE ROLL-UP I ZAŠTO STALNE OBMANE?

Nov 30, 2018

Poštovani čitatelji,

želim razjasniti jednu interesantnu stvar koja vidim da se ili ne razumije ili namjerno ili ciljano plasira.

Guverner Vujčić nam je javno priznao 26.11.2018. da mu je Knighthead objašnjavao a što je to „roll-up“ i što „namjeravaju uraditi“. Ovo je izravno možda najstupidnija izjava guvernera do sada, a bilo ih je puno.

Da objasnim, Knighthead je s Agrokorom (pod izvanrednom upravom) zaključio Ugovor o najstarijem kreditu 8. lipnja 2017. godine. Taj inicijalni ugovor samo i isključivo je bio zaključen između Knightheada i Agrokora. Nakon toga, nizom izmjena istog, pa tako od 13. lipnja 2017., 18. lipnja 2017., 28. lipnja 2017., 4. srpnja 2017., 10. srpnja 2017., 30. kolovoza 2017., 29. rujna 2017. i 15. siječnja 2018., s ispravom o pristupanju od 16. lipnja 2017...i tako dalje, taj Ugovor mijenjan je jako puno puta, i Knighthead je, nakon što je dobio ono što je tražio, uveo i druge, manje „igrače“ da participiraju u ovom ugovoru o kreditu.

Taj ugovor sadrži dva međusobno uvezana elementa a to je da:

A) Knighthead kreditira Agrokor i po Lex Agrokoru dobije status „najstarije tražbine“ te prioritet nad svim tražbinama

B) Kao UVJET kreditiranja Agrokora, Agrokor mora od Knighthead otkupiti obveznice koje Knighthead drži, i to u omjeru da za svaki euro ukupnog iznosa kredita koji piše u Ugovoru, 50 centi mora biti otkupljeno od Knightheada.

Efekt ovog Ugovora je da on u sebi sadrži dva sporazuma:

  • Sporazum o otkupu obveznica od Knightheada
  • Sporazum o davanju kredita s najstarijim statusom

Financijski zajednički efekt ovoga je da za iznos Ugovora koji se pominje od milijardu EUR (koliko piše na samom Ugovoru), pola tog iznosa Agrokor mora iskoristiti za OTKUP STARIH TRAŽBINA PO PUNOJ VRIJEDNOSTI BEZ OTPISA. Tako jedan Knighthead koji drži obveznice koje imaju TRŽIŠNU VRIJEDNOST od 20 centi (kolika im je bila cijena na dan zaključenja Ugovora) dobiva za te iste obveznice 100 centi i to baš od Agrokora, koji je „u takvoj krizi da nikome drugome ne može isplatiti tražbine“.

Time Agrokor u biti uzima kredit za otplatu vlastitih starih kredita i to po uvjetima koji, ne da nisu tržišni, nego su upravo kriminalni. Prevedeno, iznos izdanih obveznica Agrokora koji je vrijedio oko 200 milijuna EUR, pod instrukcijom Knightheada je vrednovan 1 milijardu EUR. Znači, plaćeni iznos obveznica na tržištu puta 5.

Istovremeno, koji je postao „najstariji“ po Lex Agrokoru, dobiva prioritet u naplati, i Knighthead za njegovu naplatu još uzima osiguranje na najvrjednijoj imovini poduzeća Agrokor grupe, najvrjednijim brendovima, a unatoč statusu prioriteta u naplati uzima i solidarna jamstva od skoro svih kompanija Agrokor grupe. u iznosu od oko nekoliko desetina milijardi kuna. Drugim riječima, roll-up kredit se potpisuje uz trostruko osiguranje kreditora u naplati tražbine – prioritet naplate pred drugim vjerovnicima, zalog najvrjednije imovine Agrokor grupe i zalog temeljem solidarnih jamstava najvrjednijih poduzeća Agrokor grupe, pri čemu je jednom kreditoru – Knightheadu, odmah isplaćen dio sredstava koje je kroz ovaj Ugovor o kreditu odobrio Agrokoru.
No, pojasnit ću a zašto ovo nije ROLL-UP.

Vidite, taj Ugovor zaključen je 8. lipnja 2017, i on se zove Ugovor o najstarijem kreditu, što je parcijalno točno jer dolazi do kreditiranja. Ali drugi, još važniji element tog ugovora je otkup starih tražbina pa tako i obveznica od Knightheada.

Roll-up je nešto potpuno drugo. Roll-up, koji doslovno znači „zarolati na gore“, je vrsta ugovora u kojem se stranke dogovore da staru tražbinu tretiraju kao novu. Jednostavno rečeno, u stečajnom postupku u okviru stečajnog zakona SAD, postoji opcija da se, uz IZRIČITO RJEŠENJE SUDA, dužnik sporazumije s kreditorom da kreditor da dužniku novi kredit, ali da se u okviru tog kredita stare obaveze dužnika prema kreditoru „obnove“ i prebace u „viši red isplate“.

Odnosno, da se one „zarolaju na gore“. To je naravno vrlo osjetljivo jer se time ugrožavaju prava na naplatu tražbina drugih vjerovnika i kreditora, pa je zato i uvedeno da je za to potrebno izričito odobrenje i nadzor suda. Roll-up nije česta pojava upravo zbog izravnog negativnog efekta na bilancu dužnika kao i na položaj drugih vjerovnika.

Dakle, ono što izgleda i sam guverner ne zna, a možda i zna, nego ciljano obmanjuje javnost, ROLL-UP jednostavno nije moguć u RH, jer ga ni Lex Agrokor ne predviđa. Knighthead i Agrokor su se dogovorili nešto drugo, a to je kako da „simuliraju“ nešto slično roll-up aranžmanu. Međutim, napravili su nešto mnogo gore.

Agrokor je preuzeo obavezu od milijardu EUR nove tražbine, ali je odmah preuzeo i obavezu otkupa obveznica od Knightheada. Dakle, odmah po primitku sredstava iz kredita dolazi do isplate kreditora i do refinanciranja starih tražbina. Dakle, ako se govori o suštini, Ugovor zaključen između Knightheada i Agrokora je u stvari Ugovor o refinanciranju, nešto što svi mi znamo što je. To je ugovor kojim je Agrokor odlučio refinancirati svoje ranije izdane obveznice u posjedu Knightheada, koje su bile, zbog visokog rizika, klasificirane kao „junk bondovi“ (smeće obveznice). Agrokor, poduzeće koje se navodno raspadalo, je refinanciralo ove obveznice za 100% nominalne (nominalno znači pun iznos koji je na samoj obveznici preuzet) vrijednosti, dok je njihova tržišna vrijednost na burzi bila oko 18% nominalne vrijednosti na dan kad je Agrokor odlučio isplatiti imateljima obveznica njihovu punu nominalnu vrijednosti.

Isto kao kad biste na plac otišli kupiti jabuke po 5 puta višoj cijeni od one po kojoj se prodaju, jer ste se „dogovorili tako s jednim prodavačem“.
Iz ove isplate, došle su naravno i provizije. Knighthead je zaradio ogromne novce, BORG grupa i povezani ortaci okoristili se na novcu Agrokora koji navodno „propada“.

No, upravo je istina da su ga ovi ortaci otjerali u propast. Prvo kroz zavjeru i otimanje državnom intervencijom zbog usvajanja Lex Agrokora i izazivanjem tržišnih poremećaja, a onda konkretno i samim Ugovorom od 8. lipnja 2017. godine, čiji je cilj bio devastirati Agrokor i staviti na njega ogroman pritisak koji bi značio Knightheadovu kontrolu cijele Agrokor grupe. O ovome, i kako je BORG ekipa s Knightheadom iskoristila ovaj Ugovor da ugura Agrokor u efektivan stečaj, pisat ću u nastavku.

No, javno pitam pitanje, što govore guverner Vujčić, Andrej Plenković i drugi kada pričaju o roll-up ugovoru? Je li cilj obmanuti javnost? Zašto se laže i stvari nastoje prikazati kompleksnim, tajnim i nepoznatim? .



POVEZANI ČLANCI

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI


SOCIAL

 

 

 

RSS